Reklámtorta 2013: második helyen a digitális média

2014.03.04.
 
Adverticum Zrt.

A Magyar Reklámszövetség 2014. március 4-én, a korábbi évek bejelentéseinél jóval korábban, a társszövetségekkel együtt mutatta be a 2013. évi reklámköltési adatokat, amelyek 14. alkalommal kerültek összegyűjtésre, példátlanul széles szakmai összefogás eredményeként. A reklámtorta túlnyomó részének alapját a korábbi éveknek megfelelően a szakmai szervezetek adatgyűjtése képezi – idén a televíziós és rádiós reklámköltéseket az adott szektorok szakmai szervezetei külön gyűjtötték.

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke, és Hivatal Péter, az MRSZ alelnöke elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is a net-net költéseket összegezték az egyes médiatípusok szerint – az MRSZ és a társszövetségek célja, hogy összehasonlítható és ilyen módon elemezhető adatokat szolgáltasson a piacnak, ennek megfelelően évek óta törekszenek a konzisztens módszertannal történő adatgyűjtésre.

A felmért szektorok net-net reklámbevétele összesen 175,4 milliárd forint, ez 0,6 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest.

A szakmai szervezetek a tavalyi évhez hasonlóan szűrték ki a költéstípusok közötti átfedéseket, ezzel is megszilárdítva az adatfelvétel módszertanát. A médiatípusok nagy része körében auditált adatok alapján születtek meg a számok, ahol az auditált adatok beszerzésére nem volt lehetőség, ott a szakmai szervezetek szakértői becsléseket használtak a reklámköltés nagyságának meghatározására.

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke hozzátette: „Az MRSZ és a társszövetségek célja, hogy a reklámköltés mérési metodikájának évről évre hasonló használatával jól elemezhető adatokat adjon a szakma kezébe. Az utóbbi években megfigyelhető reklámpiaci átrendeződés a tavalyi évben is folytatódott – mind a világméretű trendek magyar hatásai, mind pedig a magyar sajátosságok éreztették a hatásukat. A reklám erős eszköz a gazdasági növekedés megindításában és szinten tartásában – ennek megfelelően mind a szakmai, mind szélesebb értelemben vett iparági és legszélesebb értelemben nemzetgazdasági érdek, hogy a reklámköltéssel kapcsolatos elmúlt évekbeli tendenciák pozitív irányt vegyenek. A tavalyi eredmények reménykeltőek, és óvatos optimizmusra adhatnak okot a szakma egésze számára.”

A Reklámtorta adatait tartalmazó prezentáció itt érhető el.

Az adatok gyűjtésében résztvevő társszövetségek az alábbiakat emelték ki:

Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke: "A televíziós reklámköltések összege 2013-ban 45,6 milliárd forint volt. Bár az adat az előző évhez képest még némi visszaesést mutat, a csökkenés üteme jelentősen lassult. A piac döntő hányadát adó hagyományos reklámszpotokból származó bevételek összesen 3,7%-kal csökkentek. 2013-­‐ban a kábeltelevíziók újra növelni tudták reklámbevételeiket."

Novák Péter, az IAB Hungary elnöke: "A digitális reklám szempontjából mérföldkő a 2013. év, hiszen immár a második legnagyobb szelete a reklámpiacnak. Az előrejelzések szerint javuló gazdasági környezet várakozásunk szerint további növekedést hoz a digitális marketing és média számára."

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke: “A sajtópiaci bevételek a várakozásoknak és a piaci tendenciáknak megfelelően alakultak. A csökkenés ugyan folytatódott, de sokkal kisebb mértékű volt, mint egy évvel korábban. A reklám- és terjesztési bevételek közösen egyértelműen mutatják a sajtópiac súlyát, a gazdaságban betöltött szerepét. A klasszikus kiadóházak szerepe és részesedése fokozatosan nő és erősödik az online tartalmak területén is, a bevallást adó kiadóvállalatok összesen 5,5 milliárd forint online hirdetési árbevételt realizáltak, amely összeg mutatja, hogy a kiadók az online piac hirdetési szeletéből is jelentős részt tudhatnak magukénak.”

Vámos-Hegyi Attila, a Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség elnöke: „A hazai direktkommunikációs piac 28,9 milliárd Ft-ra tehető,ami az egy évvel korábbihoz képest 6%-os csökkenést mutat. Ennek fő oka az élesedő árverseny, miközben a DM tevékenység/aktivitás nem csökkent, sőt – főleg a digitális szegmensekben – még növekedett is.”

Szelei Szilárd, MKMSZ-OOH: „A stabil és erősődő outdoor médián belül a standard, kampányjellegű reklámeszközök (óriásplakát, citylight)reklámárbevétele és kihasználtsága jelentősen emelkedett az elmúlt évben, ami elsősorban az egyéb, egyedi eszközök megszűnésével, csökkenő használatával, másrészt több új hirdetői szegmens megjelenésével magyarázható (FMCG-szektor, OTC-költések, KKV-k).”

Turi Árpád, a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesületének elnöke: „A rádiós költések mértékének abszolút mérőszáma emelkedett – ezt a jelenséget részben magyarázza, hogy az adatot közlő rádiók száma nőtt, így a rádiós piac majdnem 100%-át lefedi a mérés.”