Fastbridge esettanulmány:

Lájkolható bannerek az Adverticum AdServerben

A magyar online hirdetési piacon a 2011-es felmérések szerint a hagyományos bannereket (728x90, 250x250, 120x240) használták a leginkább a hirdetők, annak ellenére, hogy a rich media megoldások sokkal inkább célba találnak a felhasználóknál, magasabb átkattintási százalékot teljesítenek. 

Az Adverticum AdServerében a technológia már adott és készen áll arra, hogy kiszolgálja ezeket az új és innovatív megjelenési formákat, így szívesen támogatják azokat a hirdetőket és ügynökségeket, akik az AdServer használatával kívánják megvalósítani az elképzelt hirdetésüket. 

A projekt

A Fastbridge Hungary a UPC számára készített különleges rich media hirdetést. A roadblock és sidekick formátumban futó bannerek már a reklámba beágyazott videó miatt is különlegesnek számítottak, de az igazi jellegzetesség mégsem ez volt, hanem a magyar piacon korábban nem látott Facebook like funkció integrálása.

A megoldásnak hála az internetezők láthatták, hogy ismerőseik közül kik kedvelik a telekommunikációs szolgáltató Facebook oldalát, mely bizalmat kölcsönzött a hirdetés iránt, növelte a bevonódást, az engagementet. Az egyedi hirdetések az átlagos átkattintási arány háromszorosát produkálták, így kifejezetten sikeres kampányról beszélhetünk.1

A megvalósítás ugyanakkor a látszólagos egyszerűség ellenére mégsem volt könnyen kivitelezhető, melyet jól szemléltet, hogy a kampány indulása után a Fastbridge-et több ügynökség is érdeklődve kereste, hiszen ők is próbálkoztak hasonló kreatívokkal, de nem tudták őket megvalósítani.

Lájkolható banner készítése

A sikeres megvalósításban kulcsszerepet játszott az Adverticum, mely minden szükséges segítséget megadott a médiaügynökség számára, hogy létrehozhassa ezeket a rich media bannereket. A GemiusDirectEffectet használó ügynökség és az Adverticum együttműködésének a célja az volt, hogy az Adverticum AdServer kiszolgálásában álló tartalomszolgáltatói oldalakon (Origo, Sanoma) a hirdetések megfelelően jelenjenek meg a két rendszer összefűzését követően. 

A lájkolható hirdetés alapját az Adverticum AdServerben létrehozott xHTML banner adta, mely a Gemius adszerveréből hívta meg a kreatív elemeket, ugyanakkor a videó már egy másik szerverről került a reklámra, és mindezek mellett a FacebookAPI-n keresztül jövő Likeboxszal is számolni kellett. A három forrás és a két hirdetéskiszolgáló összehangolása számos gyakorlati problémát vetett fel, többek között a hirdetések mindkét oldalon való megjelenése és a kattintások kezelése volt az elsődleges nehézség. 

Az Adverticum egy tartalomszolgáltatói fiókkal, egy tesztoldallal és a Support csapat támogatásával segítette a Fastbridge munkáját. Az ügynökségnél így a kreatív és az adszerver csapat folyamatosan tudta javítani, optimalizálni a hirdetéseket, kipróbálni, hogy az egyes beállítások a két hirdetéskiszolgálóban milyen hatással vannak a banner működésére, miközben nem volt szükség a médiatulajdonosokkal való egyeztetésre. A végső kreatívokat és kódokat már úgy küldhették ki, hogy mellékelték az Adverticum AdServerben szükséges beállításokat is.

Tapasztalatok

A kattintások kezelésénél a két adszerver kódjainak automatikus összefűzésénél jelentkezett probléma, ugyanis plusz karakterek kerültek a scriptbe, melyeket így manuálisan kellett eltávolítani. Emellett a három forrásból érkező kreatív elemek pozíciója is változott a beállítások hatására, de a Fastbridge munkatársai sikeresen oldották meg a felmerülő akadályokat, és a technikai részleteket továbbították az Adverticum Support csapata felé, ezzel lehetővé téve az optimális megoldás fejlesztését az AdServerben az ilyen típusú együttműködések támogatása érdekében. 

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a lájkolható banner létrejöttének három kulcsszereplője volt. A UPC, mely elfogadta és támogatta ezt a különleges megoldást, az Adverticum, aki minden segítséget megadott az ügynökségnek, illetve a Fastbridge csapata, akik helyben tudták kezelni a kreatívgyártással és az adszerver beállításokkal kapcsolatos problémákat. 

Ahogy láthatjuk a rich media formátumú, különleges bannerek elkészítése során felmerülhetnek akadályok, ugyanakkor megfelelő előkészítéssel és együttműködéssel ezek a nehézségek könnyen leküzdhetőek, így a hirdetők és a felhasználók számára is értékes online reklámok készülhetnek, ahogy a lájkolható banner példája is mutatja.

1 A UPC Facebook oldalát a kampány miatt like-olók számáról pontos információ nem érhető el, mivel a közösségi oldal nem nyújt adatot a rajongók forrásáról.

 


Peer Applications esettanulmány:

Hirdetéskiszolgálás a Peer mobilalkalmazásaiban

Egyszerű implementálás, stabil kiszolgálás az Adverticum AdServerrel

Az elmúlt évek alatt az online mobileszközök terjedése egy új kommunikációs csatornát nyitott az internethasználók körében. A mobil piac bővülésével kiszélesedett az eszköz- és szoftverválaszték és a mobil szélessáv elterjedésével rohamos fejlődésnek indult az applikációk és mobilos megoldások területe is. Az Android, iOS és Windows Phone platformokon futó applikációk mára több százmillió embert érnek el világszerte, és ez a szám dinamikusan növekszik. Az Adverticum Magyarországon az elsők között ismerte fel az új platformok által kínált lehetőségeket, és fejlesztette ki az AdMobile szolgáltatását, mely hatékony megoldást biztosít az applikációkban a hirdetési kampányok menedzselésére, szegmentálása és statisztikák készítésére. 

Az ügyfél

A Peer webes szolgáltatások koncepciójának kialakítására és tervezésére, valamint közösségi média megjelenésre és stratégiai tanácsadásra specializálódott budapesti tanácsadó és fejlesztő cég, mely számos nagy multinacionális vállalatnak fejleszt alkalmazásokat, ahol egyre nagyobb igény merül fel hirdetési felületek kialakítására, és ezáltal a hirdetéskiszolgálására. Fontos szempont volt az adszerver kiválasztásakor, hogy megbízható és egyszerűen beilleszthető legyen az alkalmazásba, és nyújtsa mindazt a lehetőséget, amelyet a hagyományos webes felületen egy adszerver biztosít, vagyis rendelkezzen a megfelelő targetálási és kampánybeállítási opciókkal.

Az Adverticum AdMobile olyan alkalmazáson belüli hirdetéskiszolgáláshoz jött létre, amelyben nem használható a megszokott javascriptes behívó kódok egyike sem, azonban az alkalmazás fejlesztője képes alkalmazkodni a követelményekhez, és el tudja küldeni a szükséges adatokat, valamint a fogadott adatokból képes felépíteni a hirdetést.

A projekt:

A Peer két alkalmazás fejlesztésére kapott megbízást, melynek célcsoportja mindkét esetben a fiatal korosztály volt, azonban az ügyféligények a hirdetéskiszolgálás szempontjából különböztek.

Az egyik alkalmazásban határozott elképzelése volt az ügyfélnek a hirdetési felület kialakításáról. Ebben az esetben fix hirdetési zóna kialakítása volt a cél. A fix zóna kialakítása egy 350x50 pixeles hirdetési felület volt, amely folyamatosan látszik az alkalmazásban, azonban a fizetős verzióban lehetőség nyílt a kikapcsolására. Ebben az esetben a fejlesztő cég kapott egy specifikációt, és azt kellett fejleszteni. Ezt a bannert később is fel lehetett használni, ha megegyeztek az igények. 

A másik esetben a banner megjelenési formáját a Peer Applications javasolta a megbízó cégnek. A hirdetést a képernyő aljára felúszó, 3-4 mp-ig megjelenő, majd ismét eltűnő formátumban valósították meg. Ez a megoldás felhasználóbarát és nem zavaró az ügyfél számára.

Mindkét alkalmazásnál a beépített zónakód segítségével kommunikált az applikáció az AdServerrel. Amikor a felhasználó ahhoz a felülethez ér a mobilalkalmazáson belül, ahol a hirdetést megjelenne, akkor az alkalmazás az Adverticum dokumentációjában leírtak alapján, HTTP protokollon keresztül lekéri az aktuálisan megjeleníthető hirdetést a kiszolgálószervertől, majd megjeleníti azt, miközben az Adverticum AdServere a bannerhez és az alkalmazáson belüli zónához tartozó statisztikához számol egy hirdetésmegjelenést. 

Fontos szempont volt a megrendelők részéről, hogy a hirdetésre kattintva a felhasználó ne hagyja el az alkalmazást, így az applikációkon belül alakították ki a hirdetés landing page-ét.

Az információcsere a Peer és a megbízók között mindkét esetében egy online projektmenedzsment rendszer segítségével történt, így gyorsan és hatékonyan tudtak kommunikálni egymással.  Az összes egyeztetés ezen a platformon folyt, így az információ egy helyen maradt, nem voltak félreértések, pontosan tisztázottak voltak a fejlesztői és az ügyféligények.

Eredmények, tapasztalatok:

A Peer azért választotta az Adverticum AdMobile megoldását, mert megbízható és rugalmas megoldást kínált a hirdetéskiszolgálásra. A fejlesztő cég az alkalmazás fejlesztése során a rendelkezésre álló dokumentációkból minden információt megtalált a kódok beépítéséhez és a két rendszer összekapcsolásához. Így könnyedén és zökkenőmentesen építették be az alkalmazásba a hirdetéskiszolgáló rendszert mindkét esetben. 

Előnyök:

Mivel az Adverticum AdServere a legtöbb mobileszközzel és azok szoftvereivel is kompatibilis, könnyű volt a hirdetéskiszolgálási funkciót beilleszteni az alkalmazásba.

A médiaoldali megrendelők egy rendszerben, integrált platformon kezelhetik az AdMobile hirdetéseket, a hagyományos internet- és mobilkampányokkal együtt, illetve ha a hirdetőik is szeretnék követni a kampányok aktuális állását, a megrendelők nekik is egy platformon belül adhatnak statisztika hozzáféréseket az online és mobilhirdetési kampányaikhoz. A valós idejű statisztikák segítségével így mind a média, mind a hirdetői oldal számára egyszerűvé válik a kampányok folyamatos ellenőrzése, nyomon követése.

A kampányfelvitelnél az online kampányokhoz hasonlóan megadhatóak megrendelt mennyiségek, illetve eloszlások, melyeket a rendszer real-time figyelembe vesz a kiszolgálásnál. 

Ezen kívül a mobiloldalakon kifejezetten mobilspecifikus, platformra és készülékfelbontásra történő targetálásokat is használhatnak a kampánymenedzserek a már megszokott, weben elérhető célzások mellett. A mobilapplikációkban a technikai lehetőségek természetesen eltérőek a mobilböngészőkben elérhető lehetőségektől. Például az applikáció könnyedén lekérheti többek közt a készülék, vagyis a felhasználó pontos lokáció adatait, melyek segítségével az adszerver helyfüggő hirdetéseket is kiszolgálhat.