AdServer szótár T-ZS

 

Targetálás

A targetálás célzást jelent. Az online marketing területén általában azoknak a szabályoknak az összességét értjük alatta, amelyek meghatározzák, hogy milyen feltételek teljesülése esetén jelenjen meg egy hirdetési zónában az adott banner. Az AdServer targetálási opciói között lehetőség van targetálni a következőkre: böngésző, domain, keresőszó, bővítmények, DNT kizárás, inApp helymeghatározás, kulcsszó, query, URL, geoIP, képernyőméret, színmélység, referer, operációs rendszer, URL, mobiltelefon operációs rendszere, M.O.R.E. targetálás. Ezeken túlmenően lehetőség van egyéni targetálás kialakítására, amelyet customtargetnek nevezünk. (Lásd: customtarget szó)

Tartalomszolgáltató

Médiatulajdonos, az online hirdetési piac szereplője. Az ő birtokában vannak az internetes oldalak hirdetési felületei, amelyeken kampányokat lehet futtatni. A legtöbb tartalomszolgáltató ingyenes tartalmakat állít elő az interneten, majd ezeken a felületeken hirdetési zónákat helyez el, amelyekből a tartalmak előállítási költségét fedező, illetve profitot termelő reklámbevételekhez jut.

Terv

Az AdServerben a terv egy kampány azon elengedhetetlen része, amelyben meghatározható, hogy mely bannerek, mely zónákban, milyen beállítással és milyen teljesülési feltételek mellett jelenjenek meg. Egy kampányhoz több terv is tartozhat.

Tracker zóna

A Post User Action-analízis mérőkódja. Ennek segítségével lehet nyomon követni a felhasználók aktivitását a kampány céloldalán.

Tracking kód

Akkor van rá szükség, ha másik adszerver is méri az Adverticum AdServer által megjelenített hirdetéseket (ebben az esetben a másik adszerverből származó kódot a banner Tracking kód mezőjébe kell beilleszteni.

UC / UCT (Unique Click)

Egyedi kattintás. Azoknak az egyedi látogatóknak a száma, akik aznap kattintottak a kreatívra.

UADV (Unique Adview)

Statisztikai mérőszám, amely megmutatja, hogy aznap hány egyedi látogató látta a kampányt. A visszatérő és teljesen új látogatókat is számolja (ellentétben az UVI-val, ami csak a teljesen új egyedi látogatókat veszi figyelembe, vagyis azokat, akik a korábbi napokon még nem kerültek kapcsolatba a kampánnyal). Egy példával szemléltetve: ha egy kampány első napján 120 egyedi látogató kerül kapcsolatba a kampánnyal, akkor az első nap statisztikájában ez fog szerepelni: UADV=120, UVI=120. Ha ugyanez a kampány a második napon már 180 egyedi látogatót ér el, de csak 60 olyan látogatót, aki még nem találkozott a kampánnyal (a többi 120 már látta előző nap is), akkor a második nap statisztikájában ez lesz látható: UADV=180, UVI=60

UV (Unique Visitor)

Statisztikai mérőszám, amely az elért egyedi látogatók számáva egyenlő. Cookie-val anonim módon azonosítható egyedi látogató, aki látta a kampányt. Az UV szám megegyezik a napi egyedi látogatók (UVI) összegével.

UVI (Unique Visitor Incrementum)

Statisztikai mérőszám, amely megmutatja, hogy aznap hány olyan látogató került kapcsolatba a kampánnyal (látta és/vagy kattintott rá), aki a korábbi napokon még nem. Csak a teljesen új látogatókat veszi figyelembe (ellentétben az UADV-val, amely minden egyedi látogatót, a visszatérőket és a teljesen újakat is számolja).

URL (Uniform Resource Locator)

Egységes forrásazonosító, a weben használt címzési szabványrendszer.

Usernév

Felhasználói név, az AdServer esetében egy e-mail cím, amellyel be lehet lépni az adminisztrációs felületre.

Úszó

Az Úszó egy olyan display típus, amelyet a görgetés és a tartalmat eltakaró megjelenés jellemez. A mozgási mechanizmusáról kapta a nevét, mert a felhasználó egy olyan bannert lát, amely az oldalon való görgetéskor kerül a figyelme középpontjába beúszó mozgással, majd a bezáró gombbal eltüntethető. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Ügyfél

Az Adverticum Zrt. AdServer-szolgáltatásra szerződött ügyfele, aki hozzáféréssel rendelkezik a hirdetéskiszolgáló rendszerhez.

Ügynökségek és networkök szerepe

Az ügynökségek és a networkök közvetítő szerepet töltenek be, összekötik a hirdetőket a tartalomszolgáltatókkal. Szerepük azonban nem elengedhetetlen, mivel a hirdetők közvetlenül is megkereshetik a tartalomszolgáltatókat, hogy velük szerződést kötve, a felületeiket kibérelve azon hirdetéseket futtathassanak.

Ügynökségek

Az ügynökségek (hasonlóan a networkökhöz) közvetítő szerepet töltenek be, összekötik a hirdetőket a tartalomszolgáltatókkal. Bevált folyamat, hogy a hirdetők ügynökségeket megkeresve olyan oldalakon hirdetnek, amelyek a kampány profiljába vágnak, és így magasabb találati arányt tudnak biztosítani. Az ügynökségek egyeztetik a tartalomszolgáltatókkal, hogy milyen feltételek mellett futtathatják az adott kampányt az adott oldalon. Mindemellett az ügynökség figyel a kampány helyes lefolyására és a tényleges teljesülésre.

Video Overlay

A Video Overlay display típus olyan videó megjelenítést tesz lehetővé, ahol egy beágyazott hirdetésként (videó) jelenik meg a kreatív, és ha elindítjuk a videó tartalom lejátszását, a háttérben is elindul ugyanazon videó egy átlátszó az egész oldal tartalmát beborító mozgóképként. Flash vagy Markup bannerként alkalmazható az AdServerben. Demo bannerünket megtekintheti ezen a linken.

Visitor (látogató, felhasználó)

Egy adott látogató alatt egy adott IP-címet értünk, azaz egy olyan számítógépet (amely közvetlenül csatlakozik az internetre), ahonnan egy vagy több személy internetezhet. Egy IP-címhez (számítógéphez) több számítógép és felhasználó is tartozhat. Bizonyos esetekben a csatlakozó felhasználók minden internetre kapcsolódáskor más IP-címet kapnak a központi szervertől, ezért csak a látogatások és látogatók számát lehet pontosan megadni, azt, hogy ezek mögött hány valós személy van, csak becsülni lehet.

WURFL targetálás

A WURFL adatbázis (hivatalos oldaluk) készülékleírásokat tartalmazó tárház, azaz egy olyan szoftver kiegészítő, amely leképezi a HTTP kérések header sorait és azonosítja a HTTP kérést elküldő készülékeket és azok több paraméterét. Az adatbázis AdServer-be való implementálásával a felhasználók készülékei a korábbinál részletesebb módon célozhatóak, például a hardver paraméterekre való targetálással.

Z-index

A z-index az egyik megadható paramétere a CSS stílusnak. Több banner esetén itt lehet meghatározni az egymás fölötti rétegek sorrendjét (melyik legyen előrébb, melyik hátrébb). Minél nagyobb a z-index értéke, annál feljebb kerül az a réteg, amelyre a beállítás vonatkozik.

Zóna

Zónának nevezzük a weboldalak azon részét, ahol a hirdetések megjelennek. Technikai értelemben a zónák az AdServer által generált és az adminfelületről letölthető rövid kódsorok (beépítési kódok, más néven tag-ek), amelyeket a weboldal programozója épít be a weboldal kódjába, arra a helyre, ahol hirdetést kíván megjeleníteni.

 


 

Ha bármilyen észrevétele van az AdServer szótárban összegyűjtött szavakkal és fogalmakkal kapcsolatban, azt jelezheti felénk a szotar@adverticum.com e-mail címen.

Változások a Maquard Média Magyarországnál

Komplex kommunikációs megoldásokat kínáló médiacégként működik tovább a Maquard media Magyarország.

Öt munkacsoport élére keres vezetőt az IAB

Az IAB április végi taggyűlésén bemutatta, hogy az IAB keretein belül működő munkacsoportokat megújított formában szeretnék működtetni.

Ropogós AdEx Benchmark adatok az IAB-től

Az IAB Europe az Interacton mutatta be a 27 piacot felölelő AdEx Benchmark kutatás számait, mely alapján jelenleg az online reklámköltések szárnyalnak.

Összeolvadtak a Mediaworks érdekeltségébe tartozó cégek

A médiavállalat portfóliójába tartozó több mint 60 termék kiadását mostantól a Mediaworks Hungary Zrt. végzi.

Megállt az okostelefon-eladások növekedése

A meghatározó piaci szereplők között újabb ázsiai cégek tűntek fel, a legtöbb készüléket az első három hónapban is a Samsung értékesítette.

Széchényi 2020

Mobilmozgás projekt véget ért.

 

Nincs reklám, nincs tartalom?

Harc a hirdetésblokkolók ellen   Akit idegesítenek a hirdetések, egyszerűen feltelepít egy reklámblokkolót, és „problem solved”. Igen, az üres zóna helyek látványát – melyek fehéren díszelegnek – még túl lehet élni, na de mi a helyzet akkor,

Tovább ...

Weboldalunkat úgy készítettük el, hogy automatikusan a megjelenítő eszköznek megfelelő tartalmat mutassa. Amennyiben ezt meg kívánja változtatni, és készülékének jellegétől függetlenül mindig egy konkrét verziót látni, válasszon a következő listából: Teljes változat   ·   Tablet változat   ·   Mobil változat   ·   Automatikusan felismert változat